De natuur van Terschelling

Ben jij een natuurliefhebber? Dan is Terschelling hét eiland om naar toe te gaan! Terschelling is het meest gevarieerde Waddeneiland van Nederland met onder andere bossen, brede stranden, polders, duinen, duinvalleien en moerassen. Terschelling en directe omgeving zijn ongeveer 28.000 jaar geleden ontstaan. Vanuit een geologisch perspectief is dit redelijk jong. Maar liefst tachtig procent van het eiland bestaat uit natuur. Het oosten van het eiland is het meest rustige gedeelte van het eiland. Terschelling heeft echt een uniek stukje natuur wat je verder in Nederland nergens ziet.

Wandelen in de natuur van Terschelling
Wandelen in de duinen bij de Boschplaat op Terschelling

Flora

Het eiland heeft ongeveer 400ha aan bos (vooral naaldbomen) en er komen meer dan 600 verschillende plantensoorten voor. In 2017 werden er in het duinmeertje Doodemanskisten zeer zeldzame planten gevonden. Het betreft de soorten teer guichelheil en pilvaren. Deze planten komen in Nederland maar op enkele plekken voor.

Fauna

Vogels vinden het op Terschelling erg fijn. Je zult ze het gehele jaar door overal zien. In natuurgebied De Boschplaat komen maar liefst 65 verschillende soorten vogels voor. Zoogdieren zijn iets minder vertegenwoordigd. Op het strand worden af en toe jonge zeehonden door zeehondencentrum Pieterburen uitgezet. Op het eiland leven veel konijnen en bosmuisen. Natuurlijk zijn er op Terschelling ook schapen, paarden en koeien. Op Terschelling zijn veel prachtige wandelpaden aangelegd. De lengte van alle wandelpaden is meer dan 200 kilometer. Het is dan ook zeer de moeite waard om de fantastische natuur van Terschelling al wandelend te ervaren.

De Boschplaat

De Boschplaat is een prachtig beschermd Europees Natuurreservaat van 50km2 gelegen aan de oostkant van Terschelling. De Boschplaat is het grootste natuurreservaat van heel Nederland. Het natuurgebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Vroeger was de Boschplaat een zandplaat. Deze zandplaat was gescheiden van het eiland. Tussen 1700 en 1800 vergroeide de zandplaat met Terschelling. In dit fraaie natuurgebied broeden tijdens het broedseizoen ongeveer 70 vogelsoorten. De Britse mantelmeeuw is met 13.000 paar ruim vertegenwoordigd. Andere vogels die hier broeden zijn: scholekster, wulp, lepelaar en tureluur. Het strand is in dit gebied zeer breed en mooi. De vogels vermaken zich op het strand prima en als je geluk hebt zie je ook nog een zeehond.

Tijdens het broedseizoen zijn de belangrijkste broedlocaties gesloten. In dit weidse landschap zijn bijna geen wandelpaden en het is dus aan te bevelen om het gebied samen met een boswachter te verkennen. Aan de westkant van dit gebied tref een fraai berkenbos genaamd Berkenvallei. Dit bos is het grootste natuurlijke bos van alle Waddeneilanden.

Kroonpolders

Kroonpolders is een beschermd natuurgebied en ligt vlakbij West aan Zee (tussen strandpalen 3 en 8). In dit mooie duingebied broeden behoorlijk wat vogels bijvoorbeeld wulp, tapuit, bruine kiekendief, blauwborst en blauwe kiekendief. De duinvalleien in dit gebied zijn begroeid met cranberryplanten.

Centrum voor Natuur en Landschap

In dit mooie museum leer je alles over de fraaie natuur en het ontstaan van Terschelling. Het museum heeft tevens een aquarium met een inhoud van 60.000 liter. De roggen mag je zelfs heel voorzichtig aaien. In het museum is ook een filmzaal te vinden. In deze zaal worden prachtige films vertoond over de natuur van Terschelling.

Staatsbosbeheer heeft een eigen tentoonstelling over het beheer van het eiland. Kinderen zijn natuurlijk ook van harte welkom. Het museum is gevestigd in West-Terschelling.

Strand West aan Zee
Zelfs op het strand van Terschelling is de natuur mooi!

Honden

Honden zijn zeker welkom in de natuurgebieden van Terschelling. Honden moet uiteraard wel aangelijnd zijn.

Cranberry's

De cranberry is een belangrijk exportproduct van Terschelling. Cranberry Cultuur Skylge heeft 38 hectare bessenvelden in pacht van Staatsbosbeheer. Vanaf september worden de bessen handmatig geoogst. De cranberry is een zeer gezonde bes en wordt voor veel verschillende producten gebruikt. Cranberry Cultuur Skylge is gevestigd in Formerum en het is leuk om hier op bezoek te gaan voor een proeverij.

Zandplaat Griend

Twaalf kilometer ten zuidwesten van Terschelling ligt de zandplaat Griend. Deze zandplaat is begroeid en onbewoond. Het is een vogelrijk natuurgebied dat wordt beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten. De vogelsoort de grote stern is ook fan van dit eilandje want jaarlijks broeden er meer dan 10.000 paren. Op het eilandje staat alleen een vogelwachtershuis en verder is er geen bebouwing. Zandplaat Griend is niet toegankelijk voor bezoekers.

Tip! Hotel Paal 8

Hotel Paal 8 direct aan strand Terschelling Beoordeeld met een 8.6!
Het eerste dat je ziet zodra je 's morgens wakker wordt is het strand en de zee, hoe fijn is dat!? Hotel Paal 8 ligt direct aan zee, dichter bij het strand kun je niet zitten. Je maakt er mooie wandelingen in de duinen, je geniet er van de rust en de natuur. En de faciliteiten zijn er ook uitstekend. Zo zijn er onder andere een binnenzwembad en een wellnesscenter, heerlijk na een lange strandwandeling!Meer info en boeken

Tip! West Terschelling (luxe!)

Appartement West Terschelling Beoordeeld met een 8.6!
Ben jij toe aan een vakantie om heerlijk te ontspannen? Dan is dit appartement van Landal zeker geschikt voor jou! Het is gezellig ingericht en de keuken is van alle gemakken voorzien. Groot pluspunt van dit vakantie-appartement is de badkamer. Hier is een inloopdouche, heerlijk ligbad, privé-sauna én zonnehemel! Laat je vakantie maar beginnen!Meer info en boeken

Tip! Vakantiehuis Luxe in de Duinen

Vakantiehuis Luxe in de Duinen Beoordeeld met een 8.6!
Wat een fijn vakantiehuis! Je wandelt hier zo de duinen in, het uitzicht is hier dan ook prachtig! Het huis is gezellig ingericht en lekker luxe met whirlpool en sauna. Het hele jaar door dus een fijne plek om te verblijven. Geschikt voor 6 personen en huisdieren zijn toegestaan. Meer info & boeken

Tip! Boekjes over Terschelling

Boekjes over Terschelling bij Bol.com Jouw vakantie op Terschelling wordt dubbel zo leuk met deze boekjes over Terschelling! De wandel- en Fietskaart brengt je op de mooiste plekjes van het eiland en de natuurgids vertelt je wat je onderweg allemaal ziet in de natuur. Deze boekjes zijn een absolute aanrader! Bekijk deze, en andere boeken over Terschelling bij Bol.com. Meer info & bestellen